Un tribunal canadian a anunțat, joi, că doborârea avionului Ukraine International Airlines PS752 a fost deliberată, un „act de terorism”. Decizia ar putea impune plata unor compensații către familiile victimelor.
Curtea Superioară de Justiție din Ontario a stabilit că, „după toate probabilitățile”, două din rachetele trase asupra avionului, la scurt timp de la decolarea din Teheran, în 8 ianuarie 2020, „au fost lansate deliberat”.
Demersul legal cu o miză de 1,25 miliarde de dolari a fost înaintat de patru persoane care și-au pierdut familiile în dezastrul în urma căruia au murit toți cei 176 de oameni de la bordul aeronavei ucrainene, inclusiv 85 de cetățeni canadieni.
Ei susțin că atacul cu rachete a fost „o răzbunare a Iranului” pentru uciderea lui Qasem Soleimani, comandantul Forței Revoluționare Islamice Qods, în apropiere de Aeroportul din Bagdad din Irak.
Într-un raport din martie, CAO (Organizația Aviației Civile) din Iran a subliniat că soldații erau supuși unei tensiuni maxime din cauza conflictului irano-american.
Ucraina, care a pierdut 11 cetățeni în dezastrul aviatic, a declarat că raportul reprezintă „o încercare cinică de a ascunde adevărul” despre tragedie, în timp ce Canada a spus că nu conține „dovezi evidente” și a promis propria anchetă.
Iranul nu s-a apărat la tribunal, dar a recunoscut, la trei zile de la dezastru, că soldații săi au doborât avionul Boeing 737-800, care decolase cu destinația Kiev.
Valoarea despăgubirilor va fi anunțat la un moment ulterior.
De regulă, statele străine sunt în general imune la cererile de despăgubire civile stabilite în Canada, dar o lege din 2012 impune o excepție pentru cele considerate „sponsori ai terorismului”, aici încadrându-se și Iranul.
Canada a rupt legăturile diplomatice cu Iranul, din cauza tragediei aviatice, dar și pe fondul susținerii acordate de Teheran pentru regimul Bashar al-Assad din Siria, a activităților nucleare și a amenințărilor la adresa Israelului.